Top 10 Route 66 bezienswaardigheden

Vaak wordt mij gevraagd wat nou eigenlijk de mooiste Route 66 bezienswaardigheden zijn. Natuurlijk hoef ik daar niet lang over na te denken, dus hier is mijn Top 10:

1. Cadillac Ranch, Amarillo (Texas)

Dit imposante kunstwerk werd neergezet in 1974, toen Route 66 bij Amarillo al was vervangen door snelweg. Toch is Cadillac Ranch, dat gemaakt werd door Chip Lord, Hudson Marquez en Doug Michels van de kunstenaarsgroep Ant Farm, zo indrukwekkend en verbonden met de ‘spirit’ van Route 66 dat hij niet op je lijstje mag ontbreken.

2. Glenrio ‘ghost town’ (New Mexico)

Vlak over de grens met Texas ligt het stadje Glenrio, een indrukwekkende ‘ghost town’ waar nog allerlei originele overblijfselen van Route 66 zijn te vinden, zoals vervallen en geheel overgroeide motels en in elkaar gestorte tankstations. Het stadje lijkt geheel verlaten, maar er wonen hier en daar nog enkele mensen, gezien de afschrikwekkende bordjes in de voortuin.

3. Wig Wam Motel, Holbrook (Arizona)

Dit typische motel, dat in 1950 werd gebouwd en uit losstaande stenen wigwams bestaat, is opgenomen in het ‘National Register of Historic Places’. Bij elke wigwam staat een oldtimer geparkeerd, wat je het gevoel geeft dat je met een tijdcapsule naar de jaren 50 bent geschoten.

4. Elmer’s Bottle Tree Ranch, Oro Grande (Californië)

Deze Route 66-attractie langs Route 66 in Oro Grande bestaat pas een jaar of 10, maar mag je desondanks niet overslaan. Kunstenaar Elmer Long heeft op deze plek zijn hele tuin volgebouwd met ‘flessenbomen’ die meegalmen in de wind, wat voor een bijna spirituele vibe zorgt.

5. Roy’s Gasonline, Amboy (Californië)

Bij dit tankstation in Amboy ligt een motelcomplex dat al jaren verlaten is, maar waar nog veel prachtige originele details te zien zijn, waaronder een mooi geconserveerde receptieruimte en een diner met authentiek jaren 50-interieur dat nu dienst doet als een soort museum.

6. Grand Canyon National Park (Arizona)

De Grand Canyon is een kloof die vijf tot zes miljoen jaar geleden is gevormd door de Colorado River, als gevolg van erosie. Door de immense afmetingen (lengte 446 kilometer, breedte tot 29 kilometer en diepte maximaal 1857 meter) lijkt de kloof echter meer op een bergketen waar je van bovenaf in kunt kijken.

7. Blue Swallow Motel, Tucumcari (New Mexico)

Een van de mooiste en best bewaarde motels op Route 66 is ongetwijfeld het Blue Swallow Motel in Tucumcari, waarvan de bewegende neonverlichting in het donker oogverblindend is. De eigenaresse van dit motel heeft overigens haar roots in Groningen, waar haar overgrootouders vandaan komen.

8. Gay Parita Sinclair Station, Everton (Missouri)

Officieel heet dit tankstation Gay Parita Sinclair Station Route 66 Memorabilia. De eigenaar, die niet te verlegen is om een gesprekje aan te knopen, heeft er een klein openluchtmuseumpje van gemaakt, inclusief oldtimers en andere originele voorwerpen uit vervolgen tijden.

9. Petrified Forest National Park (Arizona)

Route 66 loopt dwars door het Petrified Forest National Park, dat al tijdens de gloriedagen van Route 66 een geliefde stop voor reizigers was. Het nationale park ligt namelijk vol met versteende boomstammen uit het Trias tijdperk (ruim 200 miljoen jaar geleden), die je een bijna surrealistisch gevoel geven. Ten noorden van dit park ligt de Painted Desert.

10. Gemini Giant, Wilmington (Illinois)

Bij de ingang van de Launching Pad Drive-In in Wilmington staat de iconische Gemini Giant, die in de jaren 50 en 60 dienst deed als ‘muffler man’ bij garages waar uitlaten te koop werden aangeboden. Veel garagehouders hebben hun ‘muffler man’ in het verleden op enig moment een restyling gegeven, en zo werd deze ‘muffler man’ een astronaut met een raket in zijn handen.

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s