:

Hoe is de horeca ontstaan?

Alex Zeldenrust
Alex Zeldenrust
2025-06-18 20:50:05
Count answers: 3
Blijkbaar omdat we niet weten hoe belangrijk dat is. Misschien waren die borden in de jaren zeventig ook minder belangrijk. Omdat we ons toen heel anders positioneerde als horeca. Omdat de tijd inmiddels is veranderd, en horeca een faciliterende rol speelt in het leven van alledag. Omdat er veel meer bedrijven zijn bijgekomen. Omdat de lat een stukje hoger ligt.
Rosa Ansems
Rosa Ansems
2025-06-11 05:57:56
Count answers: 2
In het begin van de middeleeuwen is besloten om reizigers die aan de deur klopten voor een maaltijd of voor een slaapplaats, gasten te noemen. Gasten ontvangen bracht afwisseling, nieuws uit de omgeving en handel. Karel de Grote voerde toen, in het jaar 800, de 'Wet op Gastvrijheid' in. Deze wet is het begin van een professionele gastvrijheid. Aan het begin van de negentiende eeuw ontstond de bruine kroeg, ook wel huiskamercafé. Menschen zagen dit als extra kostwinning en richtten bijvoorbeeld de voorkamer van hun woning in als gelegenheid waar mensen iets konden drinken.
Esmée Özcan
Esmée Özcan
2025-05-30 06:03:21
Count answers: 1
In de vroege jaren 1820, werd Philadelphia het epicentrum van wat de horeca zou worden. Het horecabedrijf groeide uit tot een gerespecteerd en succèsvol bedrijf. Er werkten onevenredig veel Afro-Amerikanen in de horeca. Robert Bogle, die vaak wordt beschouwd als 'de grondlegger van de catering', wordt gezien als degene die voor het eerst de cateringsector professioneel begon te organiseren. Tegen het jaar 1840 had een tweede generatie Afro-Amerikanen in Philadelphia zich gevestigd als cateraars. Ze begonnen hun bedrijven te integreren met restaurants die ze bezaten. De term "cateraar" werd pas in de jaren 1880 op grote schaal gebruikt.
Thijn de Koning
Thijn de Koning
2025-05-30 04:36:35
Count answers: 4
Het restaurant is ontstaan in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. In 1765 opende een Franse kok A. Boulanger, een eethuis in Parijs waar diverse soepen werden bereid waaruit de gast een keus kon maken. Deze soepen kregen de benaming 'soup restaurante': een verkwikkende (want herstellende) soep. Hieruit ontwikkelde zich na enige decennia het woord 'restaurant' in de betekenis die er nu aan wordt gegeven.
Eline Bourgondië, van
Eline Bourgondië, van
2025-05-30 03:43:53
Count answers: 1
Onze reis begint in het oude Rome, waar de herbergen de vroege voorlopers van restaurants waren. Deze etablissementen waren echter meer gericht op het verschaffen van onderdak en maaltijden aan reizigers, met een beperkt menu en weinig aandacht voor gastvrijheid. Het concept van een openbare eetgelegenheid ontwikkelde zich verder in het middeleeuwse Europa, waar tavernes opdoken als plekken waar reizigers en lokale bewoners konden samenkomen voor een maaltijd en drankje. De echte revolutie in de restaurantindustrie vond plaats tijdens de Franse Revolutie in de 18e eeuw. In 1782 opende Boulanger, een Parijse soepverkoper, een eethuis waar hij soepen en andere gerechten serveerde aan het grote publiek. Dit was een revolutionaire stap, omdat het de eerste keer was dat een openbare eetgelegenheid zich profileerde als een plek voor mensen om te genieten van een maaltijd, zonder het noodzakelijke excuus van het zijn van een reiziger.