:

Waarom is de horeca zo duur geworden?

Linde Maas
Linde Maas
2025-06-17 18:07:02
Count answers: 2
De prijzen in de horeca gaan dit jaar verder omhoog. Dat komt mede door de gestegen kosten, zo blijkt uit een onderzoek van FoodService Instituut Nederland (FSIN). De kosten voor huur, inkoop, energie en personeel zijn ook enorm gestegen, "maar die prijsstijgingen zijn niet helemaal doorberekend aan de klanten". Horeca- en cateringbedrijven denken dat ze hun prijzen dit jaar met nog eens tussen de 3 en 5 procent zullen verhogen.
Jolijn Molenaar
Jolijn Molenaar
2025-06-11 13:37:01
Count answers: 2
Het consumentenplatform van BNNVARA.Inga Blokker van het Foodservice Instituut Nederland. Dat heeft te maken met prijsstijgingen, hogere kosten en kleinere winstmarges. Door kleinschalig inkoopbeleid stijgen prijzen, en dat zou de horeca moeten oplossen door de gasten een zogenaamde 'beleving' te bieden. Maar er zit een grens aan wat consumenten kunnen – én willen – betalen. Door efficiënter te werken, kan de horeca volgens Inga Blokker betaalbaar blijven voor consumenten: "De horeca moet van iedereen blijven, en niet alleen een ding worden voor de happy few." Ook nu vinden veel mensen uit eten gaan te duur.
Johanna Sanders
Johanna Sanders
2025-05-30 23:38:36
Count answers: 2
De basiskosten voor de catering zijn al hoog. Elke stap in het proces is meer gaan kosten. De prijs is afhankelijk van het product dat wordt verkocht. Kost het veel tijd om klaar te maken, of is het een luxeproduct? Hoe groot is de portie? Kunnen het product of de ingrediënten worden bewaard of moet alles aan het eind van de dag worden weggegooid? De organisatie van het festival ziet de kosten stijgen, dus gaat de huur voor de cateraars en foodtrucks omhoog. Die cateraars moeten dat doorberekenen en zien tegelijkertijd ook hun eigen kosten stijgen. De prijzen in de horeca zijn enorm opgedreven, om dezelfde redenen als bij festivals. Dat komt door de stijging van salarissen van personeel, van de huur en van de energieprijzen. Inflatie speelt ook een belangrijke rol. Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden. Bij een gewoon restaurant worden die kosten gespreid. Door de stijgingen van prijzen in verschillende stappen van het proces, betaal jij als festivalganger dus de dubbele rekening.
Dean van Buuren
Dean van Buuren
2025-05-30 22:09:58
Count answers: 1
De afgelopen jaren stonden de ondernemers voor sterk stijgende kosten en gebrek aan personeel. De overheid helpt evenmin met hogere accijnzen op (fris)drank. Zou het waar zijn dat de ondernemers de stijgende omzetten door hun vingers zien verdwijnen naar de fiscus, leveranciers, duur betaald personeel en huisbazen die keer op keer de huur verhogen? Het verdienmodel is structureel ondermijnd. Je kunt beter wat anders gaan doen als in je eigen bedrijfstak haast niets meer te verdienen valt.
Fatima van der Berg
Fatima van der Berg
2025-05-30 22:03:35
Count answers: 5
De horeca moet de prijzen verhogen om te overleven, zegt Koninklijke Horeca Nederland. De prijzen moeten omhoog, om gezonde winstmarges veilig te stellen. Er bestaan allerlei psychologische trucs om prijsverhogingen door te voeren, zonder dat het voelt als een prijsverhoging. Een bekende truc is het aanpassen van de portiegrootte. Door de bekers te verkleinen valt het veel minder op, dus is de weerstand van consumenten waarschijnlijk kleiner. In de horeca betalen we voor gezelligheid. De gezelligheid met anderen aan tafel, het rumoer in het restaurant en de geuren en algehele sfeer: een avondje uit eten is veel meer dan iets lekkers op het bord. Dat ‘premium’ heeft waarde, dus de consument is bereid om daarvoor te betalen.
Wessel Koç
Wessel Koç
2025-05-30 21:20:44
Count answers: 2
De horeca-industrie staat voor een uitdaging, aangezien de kosten blijven stijgen en deze lasten uiteindelijk worden doorberekend aan de gasten. Personeelskosten in de horeca stijgen door recente loonsverhogingen, wat leidt tot hogere kosten voor restaurants en cafés. Deze extra kosten worden vaak doorberekend aan de klant. De kosten voor energie, personeel, huur en inkoop zijn namelijk flink gestegen. Het doorberekenen van hogere kosten aan de gasten leidt direct tot hogere prijzen voor de consument. Zo zijn de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld met 18 procent gestegen, terwijl bier 10 procent duurder werd. Ook hebben restaurant- en caféhouders hun prijzen in diezelfde periode met gemiddeld 10 procent verhoogd.